Hangszerek(honlapra).jpg
karmester.jpg

Aktualitás

Zenetanárok Társaságának éves közgyűlése

Időpont: 2021. június 19. 10 óra

Helyszín: Molnár Antal Zeneiskola, 1073 Budapest, Erzsébet krt. 32. I. em.

A programot ezen a linken találják.

Szervezési munkánkat megkönnyítik, ha részvételi szándékukat ezen a linken jelzik nekünk.

 

Minden érdkelődőt szeretettel várunk!

Tanulmány az online időszak nehézségeiről

Deákné dr. habil Kecskés Mónika egyetemi docens tanulmányt készít az online időszak tanulságairól a billentyűs hangszerek oktatásában.

Kérjük a kedves Kollégákat, hogy az alábbi kérdőívek kitöltésével támogassák a tanulmány elkészítését, hogy minél pontosabb képet kapjunk az elmúlt időszakról. Segítségüket köszönjük!

Kérdőív alapfokon tanítóknak:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe5Jh95MSS6KT9lInI5VpgszZU_SlvAg-1ITUwc1AYMwZ2cRA/viewform?usp=sf_link

Kérdőív közép- és felsőfokon oktatóknak:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdd4cOe2AQuVm6hLBhipt-60p2t-YlJNPNL-KI4YZS9OFhS_w/viewform?usp=sf_link

"Zenetanárok a Tehetségekért" tanévzáró koncert a Rádió Márványtermében

 

A koncertfelvételt a Bartók Rádió június 27-én, 11 órakor fogja sugározni Kezdőhang c. műsorában.

A koncert ideje: 2021. június 12. 11 óra

Helyszín: Magyar Rádió Márványterme, 1088 Budapest, Pollack Mihály tér 8.

A tavalyi kényszerű kihagyás után idén ismét megrendezhetjük hagyományos tanévzáró koncertünket, melyen azok a növendékek lépnek fel, akik a tanévben az országos hangszeres versenyeken ZeTa különdíjban részesültek. A koncertről felvételkészül, melyet a Bartók rádió fog sugározni.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

A műsorfüzetet ezen a linken érhető el.

A koncert ingyenes és nyilvános, de a hatályos járványügyi intézkedéseket be kell tartani (védettségi igazolvány és maszk viselése).

Virtuózok V4+ - Nemzetközi Tehetségkutató Műsor

A Virtuózok V4+ nemzetközi produkció idén is várja a fiatalok jelentkezését, akik szeretnék megmutatni és összemérni zenei tudásukat a Visegrádi Négyek + Horvátország komolyzenei versenyzőivel.  A 2016 óta létező tévéműsor tavaly nemzetközi porondra lépett, így egyszerre 5 országban láthatták a nézők az 5 ország 20 versenyzőjét felvonultató egyedülálló tehetéségkutató tévéműsort. Az egyes epizódok megtekinthetők a Virtuózok Youtube csatornáján.

A jelentkezés részleteit ezen a linken olvashatják: VIRTUÓZOK V4+

A műsorról bővebben itt tudnak tájékozódni: VIRTUÓZOK TV MŰSOR

Szőnyi Erzsébetre emlékezünk

A Zenetanárok Társasága nagy örömmel ajánlja minden kolléga figyelmébe a

dr. Márkusné Natter-Nad Klára szerkeztésében megjelent könyvet Szőnyi Erzsébetről.

A képre kattintva a borítót nagyobb méretben is megtekinthetik.

Erre a szövegre kattintva beleovashatnak a könyvbe.

A ZeTa adatbázisának bővítése és frissítése - kérdőív

Kedves Kollégák!

Addig is, amíg nem tudunk személyesen találkozni programjainkon, koncerteken, azon dolgozunk, hogy a visszatérés után hatékonyabban tudjunk kommunikálni tagjainkkal, minél több olyan programot tudjunk szervezni, amely széleskörű érdeklődésre tarthat számot. Ennek egyik lépéseként az  adatbázisunkat szeretnénk kibővíteni, a meglévő adatainkat frissíteni. Készítettünk egy kérdőívet, melyet a mellékelt linken találtok. Arra kérünk Benneteket, hogy minél többen töltsétek ki, ezzel segítve szervezetünk hatékonyabb munkáját.

 

A kérdőív  linkje:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdGtP5AmcQdOtG8ClixvB5WGFvNjftiKPzgne1ZTXTYRUTucw/viewform?usp=sf_link

A kérdőívben megadott adatokat harmadik félnek nem adjuk át, azokat csak a ZeTa és tagjai közti kommunikáció során használjuk.

Segítségeteket előre is nagyon köszönjük!

Soproni József kép.jpg

Elhunyt Soproni József

 

 

 

 

 

 

 

"Elhunyt Soproni József, a Zeneakadémia volt rektora, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas zeneszerző-zenepedagógus, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa.

 

Az elhunyt zeneszerző Sopronban született 1930-ban, ott kezdett zongorázni hatévesen, később a Zeneakadémián Viski Jánosnál tanult zeneszerzést, 1956-ban diplomázott.    

Ezután a Bartók Konzervatóriumban, majd 1962-től a Zeneakadémián is oktatott, 1968-tól docensként, 1974-től egyetemi tanárként; 1984-től rektorhelyettesként, aztán 1988-tól két cikluson át 1994-ig rektorként is tevékenykedett. Vezetősége idején kezdődött a csembaló és a jazz oktatása az egyetemen.

Alapító tagja volt 1992-ben a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának. Műveiből több rádió- és hangfelvétel készült. Két operát, hat szimfóniát, számos zenekari, szóló- és kamarazenei, valamint vokális művet komponált.    

Munkásságát többek közt Kossuth-, Erkel-, Bartók-Pásztory-díjjal és kiváló művészi címmel, 2000-ben szülővárosa, Sopron díszpolgári címmel, 2020-ban pedig a Nemzet Művésze díjjal ismerték el. Soproni Józsefet a Zeneakadémia saját halottjának tekinti."

(MTI)

Kép forrása: MTI / Cseke Csilla

 Gyászjelentés

 

 

 

 

 

 

Elhunyt Gonda János Széchenyi- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, zeneszerző, zenetörténész, egyetemi tanár.

89 éves korában hosszantartó betegség után meghalt Gonda János a ZeTa tiszteletbeli választmányi tagja, egykori elnöke. Gonda János a magyar zenei élet meghatározó alakja volt. Előadóművészként, zeneszerzőként, tanárként, kollégaként óriási űrt hagy maga után.

Zeneszerzőként elsősorban jazzdarabokat komponált, de emellett számos filmzenét, pantomim- és balettzenéket, valamint szimfonikus jazzműveket is írt. 1965-ben megszervezte, és 1998-ig vezette a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakát. A műfaj ekkor kapott első ízben helyet az állami zeneoktatásban. 1990-ben a tanszak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékévé alakult át.

1972-1984 között a Nemzetközi Jazz Föderáció alelnöke volt, 1984-től az oktatási ügyeket intézte. Létrehozta, majd vezette az 1990-től 2000-ig működő tatabányai Nemzetközi Kreatív Zenepedagógiai Intézetet. 1990-1991 között a Magyar Jazz Szövetség elnöke, 1991 óta örökös tiszteletbeli elnöke volt.

Komponált, tanulmányokat és szakcikkeket írt, valamint az egyetem doktori iskoláján tartott kurzusokat.

 

Több programot is szervezett a ZeTa keretei között.  A  "Rögtönzés a zenei előadásban és pedagógiában" konferenciát 2010-ben nagy érdeklődés kísérte. Az általa írt cikkel emlékezünk rá, fejezzük ki tiszteletünket iránta.

A cikket erre a linkre kattintva olvashatja el.

 

Gonda János_2.jpg

 Pályázati felhívás

A Magyar Művészeti Akadémia pályázata a művészeti területen tevékenységet végző természetes személyek részére, művészeti tevékenységükhöz kapcsolódó költségeik támogatására.

A pályázat részleteit itt találhatóak:

https://www.mma.hu/palyazatok/-/content/10180/1/palyazati-kiiras-mma-21-mh750-

 

120 órás, ingyenes továbbképzés - Társhangszer módszertana

Szeretnénk felhívni a  kedves Kollégák figyelmét az  Emberei Erőforrások Minisztériuma támogatásával induló, 120 órás, ingyenes továbbképzésre. A továbbképzés célja, hogy azok a tanárok, akik a diplomájukban szereplő tanítható hangszer mellett társhangszereket is oktatnak, elsajátítsák a társhangszerek módszertanát.

A 2022/2023-as tanévtől csak azok a tárgyak taníthatók, amelyeknek módszertani ismereteivel rendelkezik a kolléga.

Mellékeljük a szervezést és lebonyolítást végző Metronóm Kht. tájékoztató levelét.

"Európai zenei menetrend"

 

Az Európai Zenei Tanács 2020-ban kiadta ajánlását „Európai zenei menetrend” címmel. A teljes dokumentum ezen a linken érhető el.

A Zenetanárok Társasága a Magyar Zenei Tanács tagjaként kapott tájékoztatást a „menetrend”-ről, amely tartalmazza a célokat, felhasználási területeket és eszközöket. Meghatározza a prioritásokat és a javasolt intézkedéseket. A menetrend fő célkitűzési között szerepel a zeneoktatás.

 

Mint  zenetanároknak tudnunk kell, hogy a digitális forradalom hatásainak következményeként  – akár pozitív, akár negatív - az európai szervezetek, milyen irányelveket fogalmaznak meg  a zeneoktatásról.

 

A minél hatékonyabb „harmonizálás” érdekében kéjük, aki úgy gondolja, írja le véleményét a ajánlásról és küldje el a ZeTa e-mail címére: zenetanaroktarsasaga@gmail.com

 

Az „Európai zenei menetrend” kidolgozásában két magyar kolléga is részt vállalt: Bogdán Imre és Weyer Balázs.

Regisztrált tehetségpont.jpg

Regisztrált tehetségpont

MMA logo.jpg
Nemzetikultalap.jpg
Parlando.jpg

Parlando

mztsznagy.jpg

Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete

Fidelio.gif
MZMSZ.jpg

Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége

Óbudaitársaskör.jpg
Metronom-logo2.webp